WEareYOUTH

I 2018 gir vi ordet til ungdom og unge voksne på flukt over hele verden. Ungdom og unge voksne er fremtiden vår, og vi ønsker at stemmene deres skal bli hørt.

weareyouth

Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

Foto: Beate Simarud/Flyktninghjelpen

Det er dere vi satser på!

Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Vi opplever at dere, ungdom og unge voksne, ønsker å vite mer om mennesker på flukt.

Vi ser at dere er opptatt av likeverd, bekjempelse av fremmedfrykt og medmenneskelighet. Dere er opplyste og engasjerte, og derfor er det dere vi satser på. 

Her i Norge finnes det mange muligheter til å gjøre det man vil og ta ansvar for sin egen fremtid. Slik er det ikke for alle.

Ungdom og unge voksne som flykter fra krig og konflikt har et annet utgangspunkt. Selv om de er motiverte, ambisiøse og engasjerte kan det i en utrygg hverdag være vanskelig å planlegge egen fremtid.

På denne siden kan du høre hva ungdom på flukt selv har å si.

Bli med oss og vis ungdom at vi tror på dem!

Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Bruker musikken mot krigstraumer

– Opplevelsene mine har gjort meg sterk, de har gitt meg en historie å fortelle, sier Ebenzen Akoi Jr, som i dag går under artistnavnet Eben Jr. Foto: Atle Richter Schie

– Opplevelsene mine har gjort meg sterk, de har gitt meg en historie å fortelle, sier Ebenzen Akoi Jr, som i dag går under artistnavnet Eben Jr. Foto: Atle Richter Schie

Som ni-åring fikk den norskafrikanske artisten Eben Jr livet snudd på hodet av borgerkrigen i Liberia. Tretti-åringen har jobbet lenge med å bearbeide de vonde minnene fra barndommen.

– Selv om jeg mistet barndommen, tenkte jeg aldri «stakkars meg». Opplevelsene mine har gjort meg sterk, de har gitt meg en historie å fortelle, sier Ebenzen Akoi Jr, som i dag går under artistnavnet Eben Jr.

Morgenen 6. april i 1996 våkner ikke ni år gamle Eben opp til lydene av barn som leker, slik han pleier. Han våkner til skuddsalver og starten på en blodig borgerkrig. Moren tar med seg sønnene og flykter for livet.

– Jeg husker hvor redd mamma var, og hvor redde alle de voksne var. Det var som en skrekkfilm, forteller Eben Jr.

Musikken har blitt et terapiverktøy.
Eben Jr.

Eben minnes at han måtte løpe over lekekameraten som lå livløs i en blodpøl på bakken. Etter en dramatisk flukt kommer familien seg i sikkerhet i nabolandet Guinea. Noen av vennene hans var ikke like heldige. Flere ble foreldreløse. Noen ble plukket opp av opprørsgrupper for å bli barnesoldater.

Etter åtte vonde år på flukt, kommer Eben Jr og faren til Norge og Vadsø som kvoteflyktninger. Han innrømmer at det har vært vanskelige å bearbeide de vonde minnene og traumene fra barndommen.

Foto: Atle Richter Schie/Universal Music Group

Foto: Atle Richter Schie/Universal Music Group

– Musikken ble mitt terapiverktøy. Jeg skriver tekster hvis jeg tenker mye på vonde minner. Da får jeg det ut av hodet mitt, forteller han.

Han har bearbeidet opplevelsene sine fra 1996 i låten "Blodby". "Hvordan kan noe så vakkert forandre seg," synger han til fengende beats.

– Jeg har ikke holdt det inni meg. Jeg synger om det som har skjedd og har pratet om drømmene mine med venner. Da jeg kom hit, så jeg at det faktisk fantes mennesker jeg kunne stole på.

#WEareYOUTHPosted by Flyktninghjelpen on Tuesday, 27 March 2018

Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Lurer du på hvordan det er å måtte flykte fra alt du kjenner og alle du er glad i?

Eden (20) fra Eritrea og Abdullah (20) fra Syria lever på flukt i fremmede land. På videobloggene sine forteller de deg om livet som ung flyktning: Hvordan er det å bo i en flyktningleir? Hvor vil de reise? Hvem er de forelsket i? Hvilken plan har de for fremtiden?

Flyktninghjelpens Khalid (28) jobber med syrisk ungdom på flukt i Jordan. Han forteller om livet som hjelpearbeider og om menneskene han møter i jobben.

Følg VLOGGENE til Eden, Abdullah og Khalid og lær mer om ungdom på flukt.

Dorsa og Khalid gjester Tusvik & Tønnes podcast på Youngstorget 4. juni 2018.

Introduksjon

Hassan

VLOG 1 - Hassan

-

Posted by Flyktninghjelpen on Tuesday, 15 May 2018

Eden

Khalid

Vi vil ha slutt på hatefulle ytringer 

Alle skal kunne delta i en debatt, enten du er kritisk, skeptisk, positiv eller optimistisk. Men å spre hat sårer, undergraver folks menneskeverd og det ødelegger debatten. Hvis du skriver om noen eller til noen så er det god folkeskikk å la være å bruke stygge eller nedverdigende ord om dem. 

Derfor gjør vi trollmeldingene synlige – for å skape oppmerksomhet rundt dem, og for å kjempe mot en debattkultur om flyktninger og flyktningpolitikk som vi mener ikke hører hjemme i samfunnet vårt. 

Vi opplever daglig at det postes slike kommentarer på Flyktninghjelpens Facebook-sider.  

Det vil vi ha en slutt på. Hva mener du? 

Foto: Christian Jepsen/Flyktninghjelpen

Foto: Christian Jepsen/Flyktninghjelpen

Støtt vårt arbeid for mennesker på flukt, bli fadder du også!
BLI FADDER
keywords

Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Dette kan du gjøre 

Vi i Flyktninghjelpen øker oppmerksomheten rundt ungdom på flukt, og vi håper DU vil engasjere deg sammen med oss. Det er mange måter å gjøre det på. Si din mening, del kunnskap og informasjon, arranger en dugnad eller start en innsamlingsaksjon. Alt er lov!

På denne siden finner du gode tips.

Ungdom og unge voksne på flukt får sjelden være med på å bestemme hvilken retning livet deres skal ta. 

Bli med oss og vis ungdom at vi tror på dem! 

Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Foto: Ingrid Prestetun/Flyktninghjelpen

Foto: Bastian Seelhofer/BAAS/Flyktninghjelpen

Foto: Bastian Seelhofer/BAAS/Flyktninghjelpen

Foto: David Belluz/Flyktninghjelpen

Foto: David Belluz/Flyktninghjelpen

Derfor mister unge på flukt ungdomstiden sin. 

Ungdom på flukt ønsker de samme tingene som ungdom flest: De ønsker seg muligheter, utdanning og jobb, og de ønsker å være en del av noe. 

Problemet er at de ikke har en trygg og forutsigbar hverdag. De er ofte alene, de mister skolegang, venner og veldig ofte muligheten til å planlegge egen fremtid. Allikevel blir de sittende med ansvaret for å bygge opp igjen det som har blitt revet ned. 

Klikk på boksen og les fakta om ungdom på flukt. 

Foto: Christian Jepsen/Flyktninghjelpen

Hvem er vi 

Vi får hjelpen frem der nøden er størst. Da vi startet hjelpearbeidet etter andre verdenskrig, var behovet enormt. Det er det fortsatt. Vi jobber utrettelig for at mennesker på flukt skal overleve og bygge seg en ny fremtid. 

Akkurat nå er vi til stede i både nye og langvarige kriser i 31 land. Der gir vi blant annet mat, husly, rent vann, rettshjelp, og utdanning. 

Vi står på flyktningenes side. Med erfaring, kunnskap og pågangsmot forsvarer vi rettighetene til folk på flukt, og varsler om urett og nød. Flyktninghjelpen er en sterk pådriver for at makthavere skal respektere flyktningers rettigheter. 

Flyktninghjelpen hjalp  6,8 millioner mennesker  verden over i 2016, og med din støtte kan vi nå ut til flere. 

Kontakt oss gjerne hvis du har spørsmål eller ønsker mer informasjon:
Henvendelser: weareyouth@nrc.no